Äter mig frisk. LCHF och Fibromyalgi

LCHF, IBS och Fibromyalgi

Hej till alla er som lider av Fibromyalgi (FM) och har en IBS

Jag har bara några ord jag vill dela med mig till alla er. Jag fick min diagnos för tre år sedan, av en specialistläkare från Gottfries Clinic, Mölndal.

Min berättelse

Jag har nu studerat, analyserat och testat LCHF i några år. Jag har inte kört LCHF hela tiden, endast i omgångar, då jag inte har varit överens med den feta maten. Nu kör jag på mitt egna vis och det är detta  jag dela med mig av. Kosten äter jag dels för min kassa mage och att jag har även läst på många andras  bloggar (fibromyalgi och lchf) att de har blivit till ca 80-90% friska från FM och har fått en stabil mage. Jag har nu i en månad slutat med mina starka värktabletter (15 mg Dolcontin) där ja fick ta tre morgon och tre kväll för att slippa all värk. Jag har slutat med magtabletten som tog bort min smärta (Egazil 0,2 mg). Jag har börjat vandra ut i skogarna med stavarna, allt från 5 km till 1 mil några dagar i veckan och jag äter dagligen LCHF.

Redan efter en vecka, HELT OTROLIGT är jag fri från plågor: huvudvärk, trötthet, magsmärtor, sömnbrist m.m. Jag är pigg, sover gott om nätterna och min mage som jag har haft så svåra problem med  – är helt BORTA!

Jag ligger i sängen o känner efter om magen verkligen är bra? men det är den o jag jublar högt!

För alla er som lider av IBS och FM, kolla upp kosten, gör den till er egen. Det är värt ett försök om man vill leva ett bättre liv utan smärtor.

Läs mer ingående här

Här berättar jag kort om mina sjukdomsresor, allergier och krämpor.

IBS
Jag har kämpat år för min mage tills jag kom över någonting som heter IBS (irriterad tarmsjukdom). Jag har inte kunnat dricka mjölkprodukter (laktos) och inte kunnat äta potatis, pasta, fibrer, mjöl, hårdsmälta rotfrukter m.m. Jag blev sjuk i omgångar och tillslut hamnade jag på sjukhuset där läkarna inte kunde hitta några fel och detta är inte första gången dom inte vet vad det är för fel på mig. Jag hade iaf kraftiga smärtor i magen och hög feber. De gjorde både ultraljud och röntgen och var nära på att opereras två gånger. Men varje gång det kom på tal, sjönk min feber och sista gången höll det sig nere. Tredje dagen fick jag lämna sjukhuset och åka hem. Sen har min mage hållit på att vela fram och tillbaka. I bland är det bra och ibland funkar det inte alls. Nu har jag lärt mig att leva med eländet och försöker äta av den mån jag kan. Jag slarvar massor, ska ni veta. Ett tips är LCHF (Besök Facebook gruppen). Jag har testat detta och det funkar bra. Jag är inne på andra gången att försöka kosten, men denna gången måste jag göra om det till min egen, då jag inte klarar av att äta för mycket fett.

Rygg och ledvärk
Mitt ryggparti ska vi inte tala om. Då jag har bett min vän att massera ryggen i omgångar, då jag ofta lidit av knutar i axlar, inflammationer under skuld bladen och allmänna smärtor som flyttas runt på olika ställen. Detta leder ju så klart till nacke -och huvudvärk besvär. Men efter massage har det bara blivit värre och det ömmare mer än någonsin. Idag gör jag inte så mycket åt det. Utan att jag får anpassa mitt liv efter vad jag klarar av. Långa promenader i skogen.

Allergier
Allergier efter allergier. Ja, inte nog med att magen och ryggen strular så ska man åka på ännu fler allergier. Äpplen, kiwi, hasselnötter, ananas, körsbär, olika E-ämnen (bla vissa av Felix produkter), smärtstillande ämnen, echinagard (LIVSFARLIG FÖR ALLERGIKER), koriander, rosmarin m.m. Curry -och Pepparkakskryddor är inte bra, då jag inte vet vilka av kryddorna som jag inte tål. Jag får klåda halsen och på läpparna, röda och brännande flammor på hela kroppen. Nässelutslag och luftstrupen kan svullna upp. Jag kan få blåsor på läpparna, ökade hjärtslag och yrsel. Inte nog med det så har jag nickelallergi också.

Krämpor och smärta
Under perioden jag läste till undersköterska hade jag fått problem med mitt högra ben, ca 10 cm snett nedanför mitt knä på vänster sida, jag tror det kan höra ihop med knäfästet. Den lilla punkten inne i benet gav mig sådana smärtor att jag inte kunde kontrollera mig. Det gjorde så ont att jag tappade kontrollen helt. Jag försökte förklara smärtan med att föda barn. Från stigande krystvärkar till toppar, fast tio gånger värre. Det kom och gick om och om igen. Jag stod inte ut, jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag hamnade på akuten där jag åter fick göra ultraljud och röntgen, men dem hittade som sagt ingenting igen, som vanligt. Fick tung, tung smärtlindring som dämpade ngt, men inte hela vägen. Jag fick också göra en MR, men även där fann de inget. Men det kunde jag ju egentligen lista ut redan innan, det är precis som vanligt!

Som tur vad, några veckor senare var smärtan i benet plötsligt borta. Det är nu ca två år sedan. Jag kan då och då känna stickningar i benet och jag blir lika stel som en pinne varje gång det händer, jag blir rent ut av skit rädd för att det ska komma tillbaka igen. Detta var det absolut värsta jag varit med om i mitt liv. Jag eller ingen annan vet vad det var för någonting, och det undrar jag fortfarande !?

Fibromyalgi
Efter benet och under mina studier, skulle jag göra ett fördjupnings arbete och valde fibromyalgi då min mamma, moster och mormor plågas av sjukdomen. Ja, med tanke på vad jag gått igenom innan, gällande magproblemen, ryggkrämporna, nacke och huvudvärks besvären, fann jag ju inget annat än att jag hade drabbats av samma sak. Jag kom i kontakt med en FM speciallist och jag hade två dagars utredning med 9 olika blodprover. Det visade att alla mina världen var bra, men när han skulle klämma o trycka på mig upptäckte jag någonting jag aldrig varit med om förut. Jag hade triggerpunkter som jag inte visste någonting om . När läkaren tryckte på dessa skrek ja rätt ut, det gjorde jävlar anamma mig ont (förlåt min dåliga franska). Det va som att trycka på stora blåmärken, fast jag inte hade några. Idag kan man inte mer än att peta på mina onda punkter för att det ska smärtas till, det gör väldigt ont.

Efter utredningen visade det sig att jag hade 100% Fibromyalgi. Det känns bra att kunna sätta ett finger på vad mina alla krämpor kommer i från. Jag kan ju heller inget göra. Förutom värme, gå lugna och långa promenader i skogen, simning funkar, fast jag är lite slapp där. Jag klarar inte heller av kylan då det sätter sig i rygg och axlar. Jag tar heller inga tabletter om jag inte behöver det, för det är inget jag tror på. Det mesta kan kroppen fixa själv, det är i alla fall så jag tror.

Infektioner
Vi avslutar dessa delar, med att jag dessutom ofta blir sjuk, feber, halsinfektioner, hosta, förkylningar m.m. Ibland blir det så ofta som varannan vecka. Ibland biter jag bara ihop och kämpar på ändå, som ingenting har hänt. Men så snabbt det är över och jag har hämtat mig, kör jag mitt rejs i 100 knyck och gör allt jag kan. Fast jag känner att livet är for kort, då jag vill och har så mycket att utföra. Inget kan vänta, om jag så inte måste vänta. Jag tycker inte om att vänta och vänta…

Livet är ju fantastisk, kan man ju undra efter allt vad man går igenom…

Taggar:äta sig frisk, fibromyalgi, ibs, kost, lchf, mage

Spåra från din sida.

Kommentarer (3)

 • Emma

  |

  Hej! Ramlade in här av en slump. Hade ngt liknande sig i benet-som visade sig vara en låsning i fibula. En OMT-sjukgymnast tryckte rätt det. Fantastiskt enkelt! Kan tänka mig att det inte är ngt som syns på röntgen av ngt slag. I mitt fall fick jag troligtvis låsningen pga uppluckrade ligament efter förlossning. Gjorde en yogaställning-vajrasan. Kommer aldrig med göra den 🙂

  Reply

  • KarlZon

   |

   Hej Emma och tack för ditt inlägg.
   Hur länge hade den låsningen och vad kommer det ifrån? Jag har fortfarande ont där inne i benet, om jag trycker med fingret där. Annars inget alls. Mvh Karlzons

   Reply

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: