2 år har gått och jag är fortfarande fri från magsmärtor!

Hej alla matkämpar!

Tänkte tala om att jag fortfarande håller min mage i trim. Jag kan t.o.m med äta kiwi som jag i många år inte ha kunnat äta, då jag vart allergisk (frukt,görnsaker, fibrer, mjöl och mjölk).

Jag testar mig sakta fram med det jag en gång inte tålde. Jag kan säga som så här. Jag kan äta nästan alla grönsaker som jag absolut inte kunde äta för några år sedan då magen rasade helt, jag fick utslag/klåda och svåra magkrämpor. Frukt inte lika mycket då jag inte vågat testa alla ännu, men det kommer.

Är magfloran inte i form kan det bildas en obalans och man kan bli allergiker (korsallergiker), vilket betyder att ämnen: frukter och grönsaker som du tål kan bilda kemiska reaktioner i magen och då uppstår allergier/smärtor/gaser/uppsväldhet m.m.

Mjöl är inte bra

Efter 2 år vet jag vad jag kan äta och må bra av och vad jag fortfarande INTE kan äta: MJÖL = INTE BRA för magen över huvudet taget! Minsta lilla intag av mjöl, rasar magen direkt: pasta/bröd m.m. Jag är inte gluten allergiker, då jag tagit prover för detta. Min mage klarar inte av för mkt kolhydrater.

Bra fetter, men lite

När jag äter mejeri produkter och fetter, äter jag endast 40% arlas grädde, smör, bregott, keso, creme fraiche, philadelphiaost, hård ost och får ost. Ingen mjölk. I kaffet tar jag pytte lite grädde, kanske 2-3 msk som jag resten fyller upp med vatten. Jag äter inte så mycket fett då jag inte klarar av den feta maten som lchf säger att man ska göra. Så jag väljer istället att hålla mig mer med lchq: mer grönsaker, mer frukt, bra fetter men inte för mkt. Lagom är bäst!

Smoothie är bra

Mina smoothie som jag har druckit nu i några år, kan jag inte en dag vara utan. Man får i sig alla kroppens nyttiga ämnen och vitaminer, det gör dig också mätt och du får massa goa energier.

Slarvar ibland

Ja, ja slarvar ibland då man känner att det hade varit gott med ex. pommesfrites, mos och ris m.m. Och ja, magen får ta stryk, men ibland tycker jag att det är det värt *ler*

Ät inte kött om du lider av IBS

Med kosten och min mat-resa har jag också dragit ner på köttintaget, då ja vet att kött har långsamma kolhydrater och innehåller mycket fibrer. En del säger att kött/fibrer är bra, MEN DET ÄR DET INTE OM MAN HAR IBS MAGE. Magen klarar inte av att bryta ner fibrer när den är i obalans. Så undvik ämnet! Ät mer av kyckling, fisk, korv (mer kokt) och ibland köttfärs (nöt) Att sluta med kött har ifs inte varit nga problem då jag inte är så förtjust i det heller.

Äta ute

MAX är en favorit, men då köper jag endast low carb burgaren och jag bara älskar den. Jag hat fått många att välja denna istället, då den är fräschare och godare. Hur kan man egentligen tugga på ett torrt, äckligt mättat bröd som bara växer i munnen, när man bara vill njuta av köttet, smakerna och salladen? Går jag på pizzan är favoriten en god kebab sallad med vitlöks sås.

Mat är gott och det är kul att laga

Jag tycker det är viktigt att kunna njuta av maten och det man stoppar i sig. Men det är lika viktigt att faktiskt tänka på VAD man stoppar i sig. Som sagt efter några år experimenterande med mat och hälsa vet jag idag vad jag klarar av och inte. Jag slarvar ibland. Jag blir dålig, men det går över. Se bara till att inte gå tillbaka i gamla vanor. Men det kommer jag inte oroa mig för, för jag vet vad jag MÅR BRA AV 🙂

Sluta aldrig ge upp. Du kommer finna din balans och kan få ordning på tarmfloran. Alla magar är olika och behöver olika kost intag. Så egentligen kan ingen tala om hur du ska äta, utan endast ge dig råd och vägledning. Som sagt. Testa dig fram, det är mitt råd!

Ät rätt och må bra!

Taggar:allergi, allergier, ät inte mjöl, bra fetter, creme fraiche, frisk från ibs, gluten, grädde, hälsa, ibs, korsallergiker, kost, lchf, lchq, må bra, magen, mat, mjöl, olivolja, smör, tarmflora

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: