Saffran – mirakelkrydda?

Saffran och vad den gör för din hälsa

Saffran kommer ifrån blomman saffranskrokus och är den dyrbaraste kryddan av alla. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar som måste plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Saffran har använts i över 50.000 år och upptäcktes i förhistoriska nordvästra Iran.

Saffran innehåller ämnet crocin ett naturligt kemisk förening. Forskare vid University of Alberta, USA har upptäckt att crocin skyddar våra hjärnceller och att det kan hämma MS, då MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin viktiga isolering som i slutändan leder till neurodegination. Detta hopp om upptäckt kan även lindra andra neurodeniska sjukdomar så som ALS, Parkinsons och Huntingtons,  säger forskaren Chris Power till tidningen. Saffran sägs också skydda mot cancer.

Inom ayurvedamedicin är saffran: värmande, matsmältningsbefrämjande, stimulerande och vitaliserande egenskaper. Ökar aptiten, bra för oregelbunden menstruation, impotens, infertilitet, depression, hosta, astma och diarré.

Och sist men inte minst. Få en romantisk upplevelse och förbättra din älskog med saffran

Saffran som ett Afrodisiakum. Mat och erotik har genom hela vår historia haft nära anknytning. Dess effektiva afrodisiakum i örter, kryddor, frukt och grönsaker har länge spelats in och förts vidare genom generationerna. Saffran är en sådan ört och noterats redan under drottning Kleopatras tid som ett afrodisiakum då hon använde det i sitt badvatten för att förbättra sin älskog.

För att göra en läcker sirap av saffran för att användas som ett afrodisiakum, tag ca 25 finhackade saffran trådar i ungefär en fjärdedel av ett dessert vin för en hel dag. När den är klar, filtrera saffran med hjälp av ett kaffefilter. Därefter låt puttra i vin med 5 koppar pulveriserat råsocker eller farinsocker i 24 timmar på mycket låg värme tills det reduceras till hälften.

För en trevlig kyss, tag denna sirap på dina läppar när du skall kyssa din partner. En matsked sirap i ett glas mousserande champagne gör en läcker, sensuell upplevelse.

Saffran sirapen kan lugna sinnet och koppla själen och lämnar en person avslappnad och redo att njuta av en romantisk kväll.

Men för stora doser kan det framkalla berusning och i yttersta fall döden.

Den högsta rekommenderade dagliga dos för saffran är 1,5 gram. Redan vid 5 gram kan man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar, och vid 20 gram har man nått en dödlig dos. Gravida ska vara försiktig med saffran, då en större konsumtion kan orsaka missfall. Man har tidigare använt saffran för att framkalla en abort, då kryddan påverkar muskeln i livmodershalsen.

Tänk att en påse saffran innehåller 0,5 gram, vilket maxdosen skulle bli tre påsar saffran.

Giftinformationscentralen skriver följande om saffran och barn:

”Kan innebära förgiftningsrisk i koncentrerad form (till exempel vid förtäring direkt ur förpackningen).

Symtom – magbesvär. I allvarliga fall eventuellt även andra symtom.

Åtgärd – ge lite dryck. Kontrollera risken hos Giftinformationscentralen vid symtom, eller om mer än ett halvt paket förtärts (> 0.25 g).”

Så var försiktig med dosen.

För mer intressant läsning om saffran finner du [här]

Taggar:Afrodisiakum, älskog, bra med saffran, hälsa, saffran, saffrans egenskaper

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: