Multitaska och bli avbruten – till att uppleva kaos i hjärnan…

Det där med att multitaska

Att göra flera saker samtidigt, funkar bra så länge jag har kontroll och jag trivs bra så. Bryts detta mönster tappar jag bort mig helt och jag upplever kaos i hjärnan och måste börja om från början igen.

En helt vanlig vardag kan se ut följande

Jag kliver upp på morgonen, går ut i köket för att sätta på kaffe. Under tiden kaffet rinner så går jag in i badrummet för att fixa med tvätten. Jag börjar sortera den smutsiga tvätten och kommer på att mitt kaffe står och rinner. Jag har en Dolce Gusto (kaffemaskin) och måste vakta när vattnet rinner ner. Jag går ut för att stänga av kaffet och tar med mig koppen till datorn.

Jag ställer mitt kaffe på bordet, bredvid datorn och sätter på datorn och noterar samtidigt att det ligger ren tvätt i korgen och jag börjar genast att vika tvätten. Det ringer i telefonen, jag svarar och tar med mig mitt kaffe och ställer kaffet på ett mycket bra ställe. Jag går vidare in till sovrummet och börjar bädda sängen, samtidigt som jag pratar. Jag lägger på luren och funderar på vart jag ställde koppen? Jag hittar mitt kaffe i hallen, i hyllan och slänger en snabb blick in i köket. Suck, där fanns det disk.

Jag tar hand om disken och börjar där fundera på vad det var jag gjorde först? Jag känner att det är smuligt på golvet och tänker att här måste det dammsugas. Jag bryter av disken med att allt står i diskmaskinen och glömmer bort disken en stund och börjar dammsuga. På väg in i badrummet ser jag att jag inte var klar med tvätten, stänger av dammsugaren och gör klart för att starta en maskin. Fortsätter dammsuga, jag ser den påbörjade vikningen av de rena kläderna, jag stänger av dammsugaren, igen och avslutar även denna påbörjade process. Jag dammsuger klart lägenheten.

Mitt kaffe har hunnit blivit kallt, där den står i köket. Jag ställer tillbaka dammsugaren, fixar nytt kaffe, sätter på diskmaskinen. Kaffet är klart och jag kan äntligen sätta mig vid datorn och börja jobba med ett leende, i lugn och ro. Allt fixat och klart på en och samma gång.

Det jobbigaste under dessa stunder är när man har en liten extra bisyssla som i mitt fall, kaffet. Man går runt och är i en helt annan värld och ställer/lägger saker ifrån sig på ett “bra ställe”. För att just i denna stund, är ett mycket “bra ställe” och jag “vet” och tror mig komma ihåg vart jag precis, placerade ut min sak, min kopp. Lika fort är tanken som bortblåst och man har ingen aning vart man gjorde av sin sak. Det är då man får leta och försöka minnas något som tydligen inte memorerades. Ibland så har man varit så duktig att man placerat ut sina saker bakom en gardin eller i ett skåp m.m. Tankspridd och helt enkelt inget fokus.

Att kliva upp på morgonen och planera in sin dag, i varje detalj, är för mig jätte viktigt. Jag ställer klockan tidigt, fixar kaffe, ser till barnen, kryper tillbaka en stund i sängen för att planera dagen i lugn och ro. Läget i min hjärna blir då under kontroll och jag kan sen slappna av och fånga dagen med glädje.

Bryts denna planering, blir jag jätte stressad och tappar fokus helt.

I min värld, att bryta mitt mönster är jätte svårt. Jag blir som sagt hyperstressad, pulsen ökar och jag blir alldeles vimsig. Jag kanske får ett samtal som förändrar min dag, eller att jag plötsligt ska åka på ett möte som jag glömt bort. Under denna process låser det sig i hjärnan och jag kan lätt tappa bort mig och jag glömmer bort viktiga småsaker som ex: ringa det viktiga samtalet, posta det viktiga brevet, notera tandläkar besbesöket, notera nästa möte etc, etc.

Det är så många gånger som jag helt glömt bort dessa små saker, exempel uteblivna möten. Det låser sig för mig helt enkelt, och jag blir helt bortom kontroll. Detta gör jag inte av mening, utan att mina hjärna reflekterar inte dessa saker tydligt för mig då jag blir uppstressad och glömmer bort saker och ting.

Med detta har jag också svårt att planera framtidsplaner, jag gör det så klart, för att man ibland måste. Min upplevelse och tanke blir att jag i framtiden inte har någon kontroll som faktiskt kan förändras, vilket för mig kan bli oerhört jobbig och stressande. Det kan näst intill bli kaos i min hjärna, då jag försökt planera in allt runt omkring i bästa detalj för den kommande händelsen.

Om man vänder på dessa nackdelar och gör de till sina fördelar i karriär syfte, är man en drivande kraft med många styrkor

Det gäller att lära sig att använda dessa begåvningar på rätt sätt och notera sina svaga sidor till det bättre, jobba på dessa. Som att kunna göra framtidsplaner, utan att det orsakar kaos i hjärnan. Fånga upp vardagliga förändringar under planerade “scheman”. Förska att hitta lugnet, andas och tänk en extra gång på vad jag hade innan och vad jag nu har framför mig. Det går om man försöker använda sina bästa begåvningar på rätt sätt.

Glöm inte att alla dina mångfunktionella begåvningar behövs, det triggar igång andra och detta kan skapa en bra rullians för dig och din framtid.

Jag vill nämna en sista sak om oss som har många järn i elden, tänker också tjugofyra sju – på allt mellan himmel och jord. Detta kan ibland upplevas som stötande för andra personer som inte är medveten om vårt hjärnarbete. Detta vet jag av erfarenhet.

Mitt exempel kan vara under en diskussion där min vän berättar länge och intensivt om en händelse, som för henne kan vara väldigt viktig. Jag lyssnar och gör allt för att hålla fokus på denna berättelse, men under samtalet kan jag försvinna långt bort i en annan värld av fokus på ett av orden hon nämnde under samtalet. Jag börjar aktivt fundera kring detta ord och dalar iväg med denna tanke. Min vän pratar vidare och ställer en fråga, om det hon nyss berättat. Jag kommer av mina egna, bortflugna tankar och blir förvånad över att jag ens försvann. Snabbt tillbaka till fokus och koncentrerar mig till hundra procent på vad hon nyss hade sagt. Jag har egentligen hört allt hon berättat, men blir osäker och ursäktar mig med att, ursäkta vad sa du?

Detta gör jag inte med avsikt av att inte vara intresserad av historien, tvärt om. Jag är intresserade. Jag tappar bara omedvetet fokus. Det positiva med detta är att jag lätt snappar upp allt fort, igen. Det behövs bara en liten påminnelse då jag i det undermedvetna har hört hela historien, fast jag försvann i en annan värld.

Du kanske känner igen dig?  Det var allt för denna gången.

/Karlzons

Taggar:ADHD, glömsk, hyper, hyperstressad, kaos i hjärnan, kontroll, mångfunktionella begåvningar, multitaska, stressad, tankspridd, tappar fokus

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: