Satsa på basövningar och träna flera muskelgrupper åt gången

Bygg upp grunden och skippa isoleringsövningar. Satsa på basövningarna och du får bättre resultat, enligt en ny studie.

Oavsett vad ditt mål är: bli starkare, bygga större muskler, bli mer hälsosammare, må bättre, bör du aldrig sluta använda basövningarna i dina träningsprogram.

Basövningarna är övningar som bygger på kroppens mest grundläggande rörelser, de så kallade grundrörelserna, rörelser som sker i flera av kroppens leder samtidigt och använder en stor del av kroppens muskler när de utförs. Det finns tusentals övningar att välja mellan, men endast ett fåtal som stimulerar större delar av kroppens muskler.

Följ min resa på Instagram: @karlzons (From fibromyalgia to bodybuilder. Going to new PB in Deadlift 100kg-150kg in 7 months. Just do it!)

Här är de fem bästa basövningar som tränar flera muskelgrupper åt gången:

Bänkpress (bench press)

Bänkpress är förmodligen den mest kända och mest populära övningen på gymmet. Övningen utförs liggandes på rygg på en bänk och är en horisontell press för överkroppen där den korrekt utförd tränar bröstmusklerna, framsidan av axlarna och triceps.

 

#Marklyft (deadlift)

Marklyft är troligtvis den övning som stimulerar flest muskler samtidigt och är även den övning där de flesta lyfter som mest vikt. Övningen genom att man lyfter en vikt från golvet främst genom att ”räta ut” i höften i en bugande rörelse och tränar i stort sett alla muskler på kroppens baksida med fokus på baksida lår och rumpa.

 

#Knäböj (front squats) Alt. Benprss

Knäböj anses vara kungen av benövningarna och bör finnas med i varje träningsprogram. Övningen utförs genom att från stående sätta sig ner på huk med en vikt på axlarna och resa sig upp igen och rätt utförd tränar den främst framsida lår och tills viss del baksida lår och rumpa.

 

#Benpress (leg press) Denna övning kör jag då mina knän inte pallar knäböj.

Benpress är ett bra alternativ till övning för dig som av olika anledningar inte vill eller kan göra knäböj. Övningen ställer mindre krav på balans, kontroll och rörlighet, och den lämpar sig därför även att göra senare i ett pass när du börjar bli trött. Tränar sätes, lårens fram -och baksida lår.

 

#Militärpress (front press)

Militärpress är den andra pressövningen för överkroppen och utförs genom att ståendes pressa en vikt från bröstet upp på raka armar. Som vertikal pressövning tränar den framsida axlar och triceps men korrekt utförd kräver den styrka och stabilitet genom hela kroppen och främst bålen vilket gör den till en väldigt komplett övning.

 

#Stångrodd (bent rows)

Stångrodd är en riktigt tung ryggövning som kommer bygga rejäl styrka och mycket muskler. Förmodligen den mest effektiva ryggövning som fokuserar på övre delen utav ryggen. Tillsammans med Pull-ups utgör stångrodd grunden i alla seriösa träningsprogram. Det finns en anledning till varför stångrodd tillhör basövningarna. Tyvärr är det många som skippar just stångrodd, och det handlar oftast om att de inte vet hur dem ska utföras.

 Isoleringsövningar tränar å andra sidan enstaka muskelgrupper, som:

#Bicepscurls
#Tricepsextensions
#Benspark
#Bencurl
#Pecdec


Källa:

Taggar:basövningar, bench press, benpress, bent rows, deadlift, front press, front squats, knäböj, leg press, marklyft, militärpress, stångrodd, styrketräning

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: