Karlzons hälsokrydda – bra för din hälsa, på många sätt!

Innehåller: ingefära, gurkmeja, chili, cayennepeppar, paprika, vitlök och salt

Fakta om kryddorna

Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, samt sänker det onda LDL-kolesterolet. Ingefära stimulerar även ämnesomsättning. Bra med *antioxidanter!

Gurkmeja innehåller massor av näringsämnen och är bl.a. bra mot inflammationer och reumatism, ledbesvär, och mot cancer. Curcumin är det ämne som anses ge gurkmeja så många bra egenskaper. Gurkmeja är även bra mot menstruationssmärta, hudproblem och för sårbehandling, motverkar bl.a. svamp och bakterier. Magbesvär, mot gallstenar. Även bra mot toxiner och mot parasiter. Gurkmeja stabilisera blodsockret, sänker det onda LDL-kolesterolet. Stabilisera blodsockret, sänker insulinkoncentrationen. Gurkmeja är en fantastisk *antioxidant.

Chili har bl.a visat sig bra för att stabilisera blodsockret, sänker insulinkoncentrationen. Chili stimulerar fettförbränningen och anses även reglera aptiten så man inte känner sig lika hungrig. Därtill anses den vara bakteriedödande. Capsaicin är det ämne som gör chili så het. Capsaicin har visat sig hämma substans P vilket innebär att chili kan verka antiinflammatoriskt. Chili har använts lokalt vid hudirritation.

Cayennepeppar (är samlingsnamn för en grupp sorter inom arten spansk peppar) ökar ämnesomsättningen. Kryddstark mat ökar kroppstemperaturen och utsöndring av svett. Cayennepeppar innehåller capsaisin ett ämne som även finns I chilfrukter. Capsaicinet ökar kroppens ämnesomsättning och därmed också förbränningen av kalorier. Om man kombinerar detta med en känsla av välbefinnande som orsakas av att capsaicinet stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin.

Röd spansk peppar, chilipeppar och chili är rika på C-vitamin och *betakarotener. Alla chili innehåller ganska mycket B-vitamin och ordentligt med B6-vitamin. De innehåller mycket kalium och magnesium vilket kan medverka till ett lägre blodtryck. Bra med *antioxidant.

Paprika innehåller mycket C-vitamin. Röda paprikor innehåller även mycket *karoten. När paprika tillagas går dock en stor andel av vitamininnehållet förlorat, så därför är paprika bäst att äta rå.

Vitlök Studier har visat ett samband mellan ett reguljärt intag av vitlök och minskad risk för stroke och hjärtattack. Vitlöken har postiva effekter för blodtrycket och kolesterolnivåerna, minskning av fria radikaler i kroppen, minskad risk för åderförkalkning och anti-inflammatoriska egenskaper. Bra att ta till i förkylningstider.

Salt (flingsalt från havet) tag med måtta. Annars rekommenderar livsmedelsverket ett maximalt intag på 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked. Svenskar äter i genomsnitt 10 till 12 gram salt per dag. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man ska drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.


Vad är antioxidant?
Vitamin-A, Vitamin-C och vitamin-E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Att antioxidanter är viktiga har vi insett för länge sedan. Finns främst i bär, frukt och grönsaker.

Vad är betakaroten?
Betakaroten är ett färgämne och en antioxidant som i kroppen omvandlas till A-vitamin i kroppen när vi behöver det. Det innebär att kroppen själv ser till att mängden A-vitamin inte överdoseras. Betakaroten tillhör karotenfamiljen. Den mest kända karotenoiden är betakaroten (β-karoten), som ofta kallas karoten.

Vad är karoten?
I kroppen omvandlas karoten till A-vitamin och kallas därför provitamin, men går även under namnet retinol.


KÄLLA: http://www.vitaelab.se/ http://www.kryddmax.se/ http://www.nyfikenvital.org/ http://www.halsosidorna.se/ http://www.immun.se/ http://www.apoteket.se/ http://www.recepten.se/ http://www.alltommat.se http://www..ivsmedelsverket.se

Taggar:åksjuka, antioxidanter, cancer, capsaicin, cayennepeppar, Chili, Gurkmeja, hälsa, huvudvärk, illamående, inflammationer, Ingefära, insulin, kryddspecial, ledbesvär, magbesvär, paprika, reumatism, salt, toxiner, Vitamin-A, Vitamin-C, vitamin-E, vitlök

Spåra från din sida.

Kommentarer (6)

  • KarlZon

   |

   Hejsan och tack för ditt inlägg.
   Jag köper kryddorna och blandar ihop de själv 😉

   Mvh KarlZon

   Reply

   • helhetsterapeuten

    |

    Jaha okej, trodde du hade kryddan till försäljning men då får jag blanda ihop dem själv.
    Det funkar ju bra det med, bara man hittar ekologiska varor 🙂

    Tack för tipset om kryddan iaf!

    Reply

    • KarlZon

     |

     Jaha *ler* kanske det var en idé 😉 Nä men det är bra o blanda sina kryddor själv för då vet man va det innehåller 🙂 Tips till dig! Läs bakom de kryddor du gillar och gör de själv ist . Lycka till och du har en intressant blogg. /K.

     Reply

 • Marie S

  |

  Köper du färska råvaror och torkar, eller köper du vanliga kryddburkar?

  Reply

  • KarlZon

   |

   Hej Marie,

   Nej jag köper eko-kryddor och blandar ut själv. Men det hade vart kul o köpa färskt från början. En bra tanke!
   /Linda

   Reply

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: