Magnesium intag – få igång kroppen

Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral

Igår var jag på möte i Lerdala för vårt nya projekt och en av tjejerna utför SCIO: ” SCIO är ett databaserat instrument för analys och balansering av obalanser och stresstillstånd i kroppen. SCIO öppnar energibanor i kroppen och ökar energin, vilket kan leda till upplösning av blockeringar som leder till självläkning. Forskaren bakom SCIO är Bill Nelson. ”Mina kunder säger att behandlingen inte kan beskrivas – den måste upplevas!” Och jag svara, Ja! på detta, det MÅSTE upplevas, helt otroligt! Det min kropp upplevde, det JAG upplevde talade denna data om – precis på punkt o pricka och nu ska ja hem och jobba på mina brister!

Under denna analys visade det sig så klart att jag hade magnesiumbrist, inte nog med det. Jag själv kände att jag behövde magnesium och hade långt innan vårt möte kollat upp magnesium för att jag hade planerat köpa hem produkten. Svart på vitt i data, och en burk följde med hem. Så natten till idag, påbörjade jag mitt extra intag av magnesium, dock överdoserade jag då ja glömde hur mkt ja skulle ta *ler* Natten blev lång kan ja lugnt tala om, men mår för övrigt bra!

Rätt dosering: 1 kryddmått = 1 gram (ca. 300 mg i ren Magnesiumform.) 1 tsk. = 5 gram (1500 mg rent Magnesium.)

hts-magnesium

Om magnesium

Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral. Det aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen.

Utan magnesium upphör så gott som alla enzymreaktioner. Vid brist på magnesium sänks kroppens funktioner i proportionerlig grad. Magnesium reglerar t ex kalium- och salthalten i och utanför cellen genom ett enzym som i sin tur upprätthåller en fri passage av näringsämnen in i cellen och fri passage av gifter ut ur cellen. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning. Magnesium har även kallats naturens lugnande medel då det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt. En av dess viktigare funktioner är nämligen att få musklerna att slappna av efter hopdragning; om du knyter handen med hjälp av kalcium så kan du bara släppa greppet med hjälp av magnesium.

Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist föreligger. Ryggskott kan orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Magnesium är synnerligen viktigt för hjärtat. Hjärtat är nämligen en muskel; pumpverksamheten är beroende av att kalcium drar ihop hjärtat och att magnesium får det att slappna av; för lite magnesium är lika med hjärtattack (kramp). Dr Matti Tolonen berättar om professor Ott Hejt som obducerade över 1000 personer år 1900 och inte fann en enda hjärtinfarkt. På den tiden var magnesiumintaget mångfaldigt jämfört med idag.

Flera vetenskapliga undersökningar har även visat att risken för hjärtinfarkt ökar med mjukt vatten, dvs. vatten med lågt magnesium. Det kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då det förhindrar att blodkropparna klumpar sig. Magnesium behövs även för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Magnesium styr nämligen upptaget och utnyttjandet av kalcium (magnesium binder t ex kalcium till tandemaljen). Hög kalciumhalt (intag) kombinerat med låg magnesiumhalt (intag) kan vara den troliga orsaken till osteoporos. Problemet med osteoporos är inte att man får i sig för lite kalcium, utan att man förlorar det man har i skelettet. Med andra ord, att enbart ta mer kalcium kommer inte att avhjälpa kalciumbrist.

Utan magnesium avlagras kalcium i vävnaderna (ej skelettet) oanvänd. Det kan resultera i att vävnader, organ och leder istället förkalkas. I värsta fall kan hjärnan förkalkas. Magnesium bidrar till att förhindra kalkavlagringar Magnesium hjälper också till att omvandla blodsocker till energi. Det förbättrar även motståndskraften och skyddar cellerna mot många sjukdomar. Kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden. Kaffe, te och Coca-cola t ex stimulerar till utsöndring av både kalcium och magnesium i urinen. Alla vätskedrivande medel driver ut mineraler ur kroppen. Fosforsyran som används i vissa coladrycker används även för att avkalka kaffebryggare – fast då med varningstext.

Dagsdos av magnesium 300-450 mg. terapeutisk dos ca 600 mg.

Bästa källorna för magnesium (mg/100 g)

 • Vetekli, 480
 • Sötmandlar, 280
 • Sojabönor, 265
 • Cashewnötter, 260
 • Dulse, 220
 • Torrjäst, 195
 • Bovete, 180
 • Hasselnötter, 160
 • Råris, 134

Dosering

 • RDI: 350 mg genom kosten. Genomsnittssvensken får i sig 200–250 mg genom kosten i Sverige.
 • ODI: 200–600 mg genom tillskott.
 • TDI: 400–1 200 mg totalt, (600–1 000 mg genom tillskott).

Lös avföring uppträder oftast vid doser mellan 500–1 000 mg beroende på känslighet samt vilken form av magnesium man använder. Inta magnesiumtillskott vid måltid för att öka upptag och minska risken för lös avföring. Börja tillskottsdosering med 300–400 mg per dag och öka dosen med 100–200 mg var tredje, fjärde dag tills avföringen blir för lös och återgå till föregående dosering. Efter några veckor kan du prova med att öka intaget med ytterligare 100–200 mg. Vid sömnstörningar och förstoppning kan du gärna inta hälften magnesiumtillskott under dagen och t.ex. 300–600 mg som kvällsdos före sänggående. Om du redan har lös avföring undvik magnesiumtillskott eller börja med magnesiumglycinat 100 mg och öka eventuellt försiktigt. Du ska inte inta en dos av magnesium som ger för lös avföring. Passagen av tarminnehållet ska helst ta mellan 18–25 timmar. Diarré, alltför lös avföring eller tarmpassage på mindre än 14 timmar efter intag av födan orsakar långvariga näringsbrister och näringsobalanser. Däremot är det utmärkt att dagligen äta 500–800 mg magnesium med största dosen på kvällen om man har tendens till diarré. Kvinnor har oftast större behov av magnesium än män p.g.a. hormonsvängningar, speciellt vid hormonstörningar som PMS, och vid graviditet och amning.

Källor:

Taggar:energimedicin, frekvensterapi, livsbalans, magnesium, scio

Spåra från din sida.

Kommentarer (4)

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: