Från fibromyalgi till kroppsbyggare

Det går om man vill

Med denna artikel tänkte jag dela med mig av min resa från fibromyalgi till kroppsbyggare.

År 2009 fick jag min sjukdom, fibromyalgi konstaterad av en specialistläkare från Gottfriesmottagningen i Mölndal.

Jag hade alla punkter att utgå ifrån och jag var då sjukare än någonsin. Min kropp hade mer eller mindre lagt av. Jag kunde inte äta, sova, gymma och heller inte arbeta. Jag hade ont i hela kroppen och den var full med inflammationer. Lederna värkte, ofta huvudvärk, magen konstant uppsvälld, sömnsvårigheter, inflammationer m.m. Det kändes som jag, långsamt avled.

Sedan jag var barn har jag varit i konstant rörelse med idrott och jag började gå på gym när jag var sexton år. Men runt året 2007 började min kropp sakta, sakta lägga av.

Allergier som laktos, gluten och mycket mer. Jag gjorde allergitester på dessa, men det visade inget. Men jag kunde ändå inte äta gluten eller laktos. Korsallergiker fick jag som svar och det lider jag ännu lite av idag. Muskelinflammationer. Migrän. Magkatarr, IBS. Dessa smärtor ledde till ett par akutbesök med nära till operation. Jag fick ingen sömn och jag kunde längre inte träna. För efter varje träningspass hade jag värk i flera dagar, av smärta i mina muskler. Oförklarliga ben och ryggsmärtor, samt ryggskott. Jag var på röntgen, MR och ultraljud men de fann ingenting. Jag fick ångest och panik då jag kände mig som en uppstoppad, prinskorv i tät förpackning med okrossade benflisor som klämde och rev här och där.

Jag blev sjukskriven, fick mediciner och fibertillskott för att lätta på både värk och tryck. Men det blev bara värre och värre. I omgångar levde jag på soppa med kokta morötter och falukorv, utan salt. Jag kunde verkligen inte äta något då det gjorde så fruktansvärt ont i magen. Jag grät av ångest, smärta och hysteri. Jag levde så här i några år och hade mer eller mindre accepterat min sjukdom och började leva efter så. Men inom mig, grät min kropp. Vart var jag, vart var mitt sanna, glada jag?

Jag fick helt enkelt rycka upp mig, jag ville bli mig igen. Träna och leva ett smärtfritt liv. Jag vill leva.

Jag började med att efterforska om sjukdomar, kost och hälsa på nätet. Det var en helt ny värld där ute om hur sjuk man kunde bli, av bland annat det man stoppar i sig. Jag fick helt enkelt se över hur min egen kost såg ut och vilka förbättringar jag kunde göra…

LCHF (low carb high fat). Det fick bli min kommande kost för ett tag framöver. Dels för att testa om jag blev bättre och viktnedgång skulle bli ett plus i kanten. Mitt huvudsakliga mål, var att bli frisk. Ganska fort märkte jag skillnad på hälsan, blev piggare, mindre allergier och smärta. Jag fick bättre sömn och jag kände mig allmänt gladare. Dock tyckte jag LCHF var en fet kost och fick besvär med magsyran. Men jag gav inte upp. Jag justerade lite och minskade på de höga fetterna, lade till mer grönsaker och frukt. Det kändes genast bättre. Jag blev friskare och beslutade att lägga av helt med mina mediciner. Jag låg ofta kvar, länge i min säng för att känna efter om allt verkligen var bra. Det var det. Jag började med längre skogspromenader, stavarna kom till och jag vågade mig på att lyfta stockarna som var efter stigen. Min första tanke var: “Nej! Det var ju dumt. Nu kommer jag få inflammationer igen och inte kunna röra mig på flera dagar.” Men inget hände Jag mådde fortfarande bra.

Läs mer ingående om min resa här Äter mig frisk. LCHF och fibromyalgi.

Jag gick oftare till utegymmet för att lyfta stockarna. Att få känna de avdankade musklerna som ligger där inne som väntar på att bli väckta igen, var ett lyckorus. Efter ett par, tre år med egen justerad LCHF var jag nästan, helt återställd, men det var ändå något som inte var bra i kroppen. Jag ville bli HELT frisk. Så jag satte mig igen framför datorn och gjorde en djupare, efterforskning om kost och hälsa.

Jag kom över: “Ät efter din blodgrupp”. Vad hade jag att förlora? Absolut ingenting! Jag går all-in, tänkte jag. Det jag läste, var att mycket av det jag inte kunde äta, det jag blev dålig av skulle jag så klart inte äta. Det jag tyckte om, var välgörande för min kropp. Märkligt, men sant och så började jag justera kosten efter min blodgrupp. Jag har typ B och författarinnan Ulrika Davidsson förklarar att:

Blodgrupp B är en ovanlig blodgrupp och det är främst asiater som har denna blodgrupp. Det är dock en väldigt tålig blodgrupp och som har en hög förbränning och kan äta en bra blandkost. Jag har nästan aldrig träffat någon som har denna blodgrupp och är överviktigt – intressant. Personer som har denna blodgrupp är ganska korta och lägger sällan på sig några extrakilon. Det är också intressant att denna blodgrupp är den enda av de 4 blodgrupper som finns som faktiskt mår bra av mjölprodukter och kan gynna deras hälsa.  Du som har blodgrupp B har en mycket stark och bra blodgrupp som sällan har några kost och matsmältningssystem och kan äta en varierad kost – grattis! Det är också en blodgrupp som står emot dagens svåra sjukdomar t ex hjärtsjukdomar och cancer. Skulle du drabbas så har din blodgrupp stora chanser att överleva och friskna till. Däremot så är din blodgrupp mottaglig för ovanliga sjukdomar i immunsystemet t ex MS. Många i din blodgrupp håller sig friska hela livet. Besök hemsidan för mer info

Redan efter fyra månader med denna justeringen kände jag mig helt återställd, mer levande än så har jag aldrig i hela mitt liv känt mig. Jag är frisk. Jag lever, Jag är lycklig.

Sex år har gått och jag är ännu frisk. Endast någon allergi hänger kvar, men inget att gräma sig över. Jag äter ungefär till 80% efter min blodgrupp och tänker aldrig sluta. Jag utesluter helt mjölk. Minskat på sockermängden med att ersätta frukter, agavesirap, honung eller lönnsirap, om socker skulle behövas. Nästan inget mjöl. Ibland slinker en och annan smörgås ned, men försöker att köpa bröd, bakat av dinkel eller så bakar jag själv. Nu i dagarna har jag kommit över något som heter, durra mjöl och som är helt utan gluten. Min mage reagerar ofta på när jag får i mig för mycket gluten. Så jag försöker dela upp det, då det ibland blir pasta till middag. Inget halvfabrikat. Jag tänker också på att köpa ekologiskt, så mycket jag kan och jag lagar all mat från grunden. Jag har introducerat mina tonårssöner och de är väl medveten om kosten och hälsan. Vilka val de ska göra, vad gäller maten och de har blivit jätteduktiga. Har jag tur, står en färdig middag på bordet, serverat till mig.

År 2016, oktober började jag satsa ännu hårdare på gymmet. Jag ville nå ett gammalt mål, ett mål jag drömt om i många år. Tyvärr hejdades den drömmen av min sjukdom, men idag kan jag köra på, då jag är frisk och kan bygga muskler som aldrig förr. Jag vill ha synliga muskler, men inte för mycket som bikinifitness, utan muskler med lagom underhudsfett. Det tycker jag är snyggt. Jag har kört i snitt, fyra dagar i veckan i ett år och det börjar komma sig. Slankare om magen och rumpan hittar sin form. Jag avslutade året med att lyfta 80 kg i marklyft. Välkomnar nästa år med allt.

Idag, år 2017 tänker jag lägga på ytterligare ett snäpp. En dags vila, öka vikter och fokusera ännu mer på kosten. Men jag tänker i alla fall äta en pizza, ta en öl/vin på krogen med käraste, om det skulle falla in. Man får inte vara för hård mot sig själv, det ska vara kul också.

Dessa år av sjukdomsresor med fokus på kost, hälsa och viljestyrkan. Har faktiskt varit en intressant tid, dock tårar, hopplöshet och förtvivlan tände mitt ljus tillslut.

Följ min resa på Instagram: @karlzons

Gå med min sida på Facebook, där jag delar intressanta inlägg om kost och hälsa.

Stå på er!

Taggar:allergi, ät efter din blodgrupp, fibromyalgi, hälsa, ibs, kost, lchf, migrän, mjöl, mjölk, muskelvärk, socker, välmående

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

karlzons-en-bra-borjan

karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
karlzons-en-bra-borjan
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: